Stefan Perssons förmögenhet: Hur H&M:s klädgigant vävde sitt guldrike

Bob
Skriven av Bob

Stefan Persson, född den 4 oktober 1947 i Stockholm, är en svensk affärsman känd för att vara landets förmögnaste person. Med en förmögenhet på 178 miljarder kronor i januari 2020, har han etablerat sig som en av de mest framstående figurerna i den internationella affärsmiljön. Hans roll som VD för Hennes & Mauritz (H&M) mellan 1982 och 1998, och därefter som styrelseordförande fram till maj 2020, var avgörande för företagets expansion, särskilt i Storbritannien. Under hans ledning växte H&M till en global klädjätte, vilket i sin tur har varit en huvudkomponent i uppbyggnaden av Stefan Perssons förmögenhet.

Familjen Perssons innehav och inflytande

Familjen Persson är en kraft att räkna med inom H&M, där de kontrollerar 46,5% av kapitalet och 74% av rösterna, motsvarande 769,332,211 aktier. Stefan Perssons inflytande sträcker sig dock långt bortom modeimperiet. Hans styrelseuppdrag och investeringar omfattar betydande andelar i företag som Ericsson, Nordea, Poolia och Hexagon. Dessutom har han genom Ramsbury Property AB byggt upp en imponerande fastighetsportfölj. Denna diversifiering av tillgångar har varit en strategisk manöver för att säkerställa familjens långsiktiga ekonomiska dominans.

Familjen Erling-Perssons stiftelse och filantropi

År 1999 grundade Stefan Persson Familjen Erling-Perssons stiftelse till minne av sin far, Erling Persson. Stiftelsen, som har gjort betydande donationer till bland annat Handelshögskolan i Stockholm och Karolinska Institutet, syftar till att främja vetenskaplig forskning, stödja utbildning och förbättra barnomsorg. Genom sitt filantropiska arbete har Stefan Persson bidragit till samhället på ett sätt som går utöver det rent ekonomiska, vilket cementerar hans arv som en person som inte bara skapat rikedom, utan även återinvesterat i samhället.

Utmärkelser och erkännanden

Stefan Perssons entreprenörskap och bidrag till svenskt näringsliv har inte gått obemärkt förbi. Han har mottagit flera hedersdoktorat och utmärkelser från prestigefyllda institutioner. Dessa erkännanden speglar inte bara hans företagsframgångar utan också hans förmåga att påverka och inspirera den kommande generationen av affärsledare.

Skatter och fastighetsinnehav

Stefan Perssons påverkan på svensk skattelagstiftning blev tydlig när han på 1990-talet hotade att flytta H&M:s verksamhet utomlands, vilket ledde till införandet av gynnsamma skattelagar för familjedynastier. Som en gång Sveriges högsta skattebetalare, har hans skattebetalningar minskat genom åren. Utöver sina affärsföretag, är Persson även känd för sina privata fastighetsinnehav i framstående shoppingdistrikt världen över, inklusive New York, London, Rom och Paris.

Stefan Perssons globala fotavtryck

Stefan Perssons betydande bidrag till näringslivet och hans omfattande förmögenhet har cementerat hans ställning som en framträdande gestalt på den globala scenen. Hans inflytande och investeringar har inte bara format hans egen och familjens roll internationellt, utan även bidragit till att sätta Sverige på kartan som en nation av innovativa entreprenörer och framgångsrika affärsstrateger.