Margareta Wallenius-Kleberg förmögenhet: Spelet bakom miljarderna

Bob
Skriven av Bob

Margareta Wallenius-Kleberg, en namnkunnig personlighet inom svenskt näringsliv, är känd för sin betydande förmögenhet och sitt brinnande intresse för hästsport. Hennes engagemang sträckte sig långt bortom en hobby; det var en livslång passion som formade hennes livsverk. Margareta Wallenius-Klebergs förmögenhet, som uppskattats till minst tio miljarder kronor, har varit en grundpelare i hennes arbete för att främja och utveckla hästavel och tävlingar i Sverige.

Menhammar Stuteri – Ett imperium av hästavel

Menhammar Stuteri, som ligger pittoreskt på Ekerö, är inte enbart Sveriges största, utan även ett av de mest framstående stuterierna internationellt. Under Wallenius-Klebergs ledning blomstrade stuteriets avelsprogram, och dess hästar har vunnit erkännande på tävlingsbanor världen över. Trots framgångarna var verkligheten att stuteriet årligen noterade förluster på cirka 50 miljoner kronor. Men för Wallenius-Kleberg var dessa siffror sekundära jämfört med kärleken till sporten och de levande legenderna som föddes i Menhammars stallar.

Ekonomiska uppoffringar och sponsring inom travsporten

Margareta Wallenius-Kleberg var inte rädd för att öppna plånboken när det gällde att stötta travsporten. Hennes finansiella bidrag sträckte sig långt bortom Menhammars egna behov. Genom generös sponsring av tävlingar och evenemang, säkerställde hon att travsporten kunde utvecklas och blomstra. Hennes engagemang innebar att hon personligen täckte de förluster som Menhammar Stuteri led av, och såg till att sporten kunde fortsätta att växa.

Margareta Early Young Horse Series – Ett arv som lever vidare

Margareta Early Young Horse Series är en tävlingsserie som Wallenius-Kleberg tog initiativ till i samarbete med Svensk Travsport och Solvalla. Serien, som fokuserar på unga svenska travhästar, har blivit en viktig del av den svenska travkalendern. Med en prispott på 300,000 kronor för vinnaren av ”Margareta-loppet”, har serien blivit en eftertraktad tävling för uppfödare och ägare. Efter Margareta Wallenius-Klebergs bortgång har framtiden för serien varit osäker, men det finns ett starkt hopp om att den kommer att fortsätta och därmed bevara hennes arv.

Eftermälet av en hästavelns matriark

Margareta Wallenius-Kleberg kommer att minnas som en matriark inom hästavel och travsport. Hennes outtröttliga arbete och ekonomiska stöd har inte bara format Menhammar Stuteri till en institution inom svensk travsport, utan även bidragit till sportens utveckling i stort. Hennes arv lever vidare genom de framgångsrika hästar som föds upp på Menhammar och de tävlingar som hon hjälpte till att finansiera. Wallenius-Klebergs passion för hästsporten och den förmögenhet hon dedikerade till den, kommer att fortsätta att inspirera och påverka generationer av hästentusiaster och travsportälskare.

Källa: Nordenbladet