Från köp till drömhem: Smarta tips när du ska låna till renovering vid husköp

Bob
Skriven av Bob

Att förvandla en ny bostad till ett drömboende är ofta förknippat med renoveringar som speglar personlig stil och skapar en mer inbjudande miljö. Att ”låna till renovering vid husköp” kan vara en klok strategi för att finansiera dessa förändringar utan att ytterligare belåna bostaden. Ett renoveringslån fungerar likt ett privatlån och erbjuder flexibiliteten att låna pengar utan att använda fastigheten som säkerhet eller behöva upprätta nya pantbrev.

SEB:s Enkla lånet – En flexibel finansieringsväg

SEB:s Enkla lånet är en typ av renoveringslån som erbjuder flera fördelar för den som önskar finansiera hemförbättringar. Med detta lån kan du låna mellan 20 000 och 350 000 SEK till en förmånlig, rörlig ränta och har möjligheten att när som helst återbetala lånet utan extra kostnader. Detta innebär att du inte behöver säkra ett nytt pantbrev eller använda din egendom som säkerhet, vilket gör det till ett bekvämt och flexibelt alternativ för att finansiera renoveringar.

Förstå kostnaderna – Räntor och återbetalning

När du överväger ett renoveringslån är det viktigt att förstå de associerade kostnaderna. SEB tillhandahåller individuell prissättning och genomför alltid en kreditbedömning. Den nuvarande rörliga årsräntan varierar mellan 6,95% och 14,40%. Exempelvis, med en rörlig årsränta på 8,45%, blir den effektiva räntan för ett annuitetslån på 100 000 SEK över 5 år med en uppläggningsavgift på 300 SEK 8,92%. Detta resulterar i en total återbetalningssumma på 123 255 SEK, med en månadskostnad på 2 049 SEK.

Ansökningsprocessen steg för steg

Att ansöka om ett renoveringslån är en rättfram process. Du kan lämna in din ansökan och få ett lånebeslut inom 24 timmar. När ansökan godkänts är medlen vanligen tillgängliga på ditt SEB-konto inom 4-5 arbetsdagar. Om du föredrar att pengarna överförs till en annan bank kan det ta några ytterligare dagar. Återbetalning av lånet är smidigt då du kan ställa in automatiska uttag via autogiro under en period på 2 till 10 år. Dessutom kan du göra större inbetalningar för att snabbare återbetala lånet, och det finns inga extra kostnader för tidig återbetalning. Om du stöter på ekonomiska svårigheter är det viktigt att snabbt kommunicera med SEB för att diskutera möjliga lösningar.

Alternativet: Höj ditt befintliga bolån

Ett annat alternativ för att finansiera renoveringar är att höja det befintliga bolånet. Genom att utnyttja ditt nuvarande bolån kan du få tillgång till de nödvändiga medlen för att förbättra ditt hem. Detta kan vara ett attraktivt alternativ för de som har möjlighet att öka belåningen på sin fastighet.

Ditt hem, ditt val – Renoveringslån som vägen framåt

Sammanfattningsvis kan ett renoveringslån vara en praktisk och flexibel lösning när du vill ”låna till renovering vid husköp”. Med SEB:s Enkla lånet kan låntagare dra nytta av förmånliga räntor, frånvaron av krav på säkerheter och möjligheten att återbetala lånet utan extra kostnader. Dessa egenskaper gör det till ett attraktivt alternativ för att finansiera hemförbättringar och öka värdet på din fastighet.

Källa: Nordea