Får man låna till kontantinsats? Så navigerar du i lånedsjön

Bob
Skriven av Bob

När du står inför ett bostadsköp är kontantinsatsen en avgörande faktor. Det är den del av köpesumman som du som köpare förväntas betala med egna medel, och inte sällan uppstår frågan: får man låna till kontantinsats? Kort sagt är svaret nej, bankerna erbjuder inte lån för just denna del av bostadsköpet. Kontantinsatsen utgör en säkerhet för långivaren och visar på din ekonomiska stabilitet.

Så mycket behöver du spara till kontantinsatsen

För att förstå hur mycket du behöver spara till kontantinsatsen är det viktigt att känna till att den uppgår till 15 procent av bostadens pris. Om vi tar exemplet med en lägenhet som kostar 1,5 miljoner kronor, innebär det att du behöver ha 225 000 kronor i kontantinsats. Denna summa kan inte finansieras genom ett traditionellt bolån, utan måste komma från egna sparade medel eller eventuellt genom ekonomiskt stöd från närstående.

Alternativa vägar att finansiera kontantinsatsen

Att samla ihop till en kontantinsats kan vara en utmaning, men det finns flera strategier för att nå målet. Ett vanligt sätt är att regelbundet sätta undan pengar på ett sparkonto med ränta. En annan metod är att investera i en investeringssparkonto (ISK), där du kan placera pengar i aktier och fonder för att potentiellt öka ditt kapital.

En del väljer att söka ekonomisk hjälp från familj eller vänner för att få ihop till kontantinsatsen. Det kan röra sig om ett lån eller en gåva. Det är dock viktigt att vara medveten om att sådana arrangemang kan ha både juridiska och relationella konsekvenser, och bör hanteras med omsorg.

Stegen för att ansöka om bolån

När du har din kontantinsats på plats är det dags att ansöka om bolån. Först och främst är det viktigt att räkna ut hur mycket du kan låna och vad det kommer att kosta dig varje månad. Med denna information kan du ansöka om ett lånelöfte, vilket är bra att ha med sig vid bostadsvisningar. Efter att du har vunnit en budgivning är det dags att ansöka om själva bolånet. Kom ihåg att du kan låna upp till 85 procent av bostadens värde.

Förstagångsköparens guide till bostadsmarknaden

Att köpa sin första bostad är ett stort steg och det finns mycket att tänka på. Det är viktigt att vara välinformerad och att söka råd från experter kan vara till stor hjälp. Handelsbanken är en av många banker som erbjuder rådgivning genom sitt nätverk av över 1 800 rådgivare, vilka kan stötta dig genom hela köpprocessen.

Att förstå kontantinsatsens betydelse, skillnaden mellan handpenning och kontantinsats, samt olika sparformer är avgörande för att kunna navigera bostadsmarknaden effektivt. Att ta del av professionell rådgivning och förstå hur ansökningsprocessen för bolån fungerar kan också bidra till en smidigare bostadsaffär.

Sammanfattningsvis är det av stor vikt att ha en god insikt i hur kontantinsatsen påverkar bostadsköpet och vilka möjligheter som finns för att finansiera den. Genom att vara väl förberedd och ha en realistisk plan för din ekonomi kan du göra din bostadsdröm till verklighet.